KONZALTING - EDUKACIJA - OSOBNI RAZVOJ
Kako prestati sa pušenjem?
...............................................................................................................................
Zašto želite prestati?

Prvo pitanje koje si trebate postaviti, kada odlučite prestati sa pušenjem, je ZAŠTO. Da li to radite radi novca koji ćete uštedjeti ne kupujući cigarete ili to radite da spasite voljenu osobu od pasivnog pušenja? Da li prestajete zato što vam je doktor tako preporučio zbog dobrobiti vašeg zdravlja? Postoje mnogi razlozi, ali jedini istinski razlog za prestajanje sa pušenjem leži u vašem sopstvenom umu. Razmislite o tome zašto pušite i koga ćete zadovoljiti kada prestanete. To je nešto što morate uraditi za sebe i samo vi.

       OSTALI OBJAVLJENI TEKSTOVI:

  • povratak na sadržaj ...
Metode za pomoć pri prestanku pušenja

Postoji nekoliko ključnih metoda koje možete primjeniti da bi vam omogućilo lakši prestanak pušenja.
  • Nikotinska zamjenska terapija. Tu spadaju nikotinski flasteri, žvakaće gume i inhalatori. Ovaj metod zamjenjuje nikotin koji tijelo dobija cigaretama sa niskom dozom nikotina.
  • Hipnoterapija. Reprogramira um i smanjuje navike ovisnosti vezanih za pušenje.
Psihologija pušenja

Počinjemo pušiti kada nas naši vršnjaci ponude cigaretom. U našem tinejdžerskom dobu (kada većina ljudi počinje pušiti) mi smo emocionalno ranjivi na različitosti između naše porodice i nas samih. Izvorno osjećanje sigurnosti, ljubavi i prihvatanja koje trebamo dobiti od naših porodica mi pogrešno tumačimo osjećanjem pripadnosti koje nam daje pušenje. Mi jednostavno trebamo shvatiti kao odrasli da mi vodimo naša osjećanja i da smo sposobni da primamo i dajemo ljubav bez potrebe za potporom cigareta.

Korištenje NLP-a za prestanak pušenja

Za početak morate kreirati sidro. Sidro je nešto što um koristi da bi se ponovo i ponovo vraćao u toku procesa prestajanja pušenja što će mu pružiti neku stabilnost i uvjerenje. Da bi kreirali sidro mislite na vrijeme i mjesta kada ste bili najsrećniji kao što je godišnji odmor ili neka sretna porodična okolnost. Sada to vizualizirajte što možete jasnije. Ako je slika crno-bijela, obojite je tako da bude svijeta i vesela. Kada osjetite unutrašnje zadovoljsto vizualiziranom slikom (slika je čista jasna, obojena itd.), stisnite zajedno palac i srednji prst (pohranite sidro) vaše vodeće ruke. Od sada kada god osjetite strašnu želju za cigaretama pritisnite ova dva prsta (aktivirajte sidro) i želja će se smiriti i zamijeniti sa sretnim osjećajem.
  • NLP - Neuro Lingvističko Programiranje. Još jedna metoda reprogramiranja uma koja se oslanja manje na terapeuta i više na samu osobu. NLP je nauka jezika, komunikacije i kako njegove veze sa umom uzrokuju lične promjene.

Kada vizualizirate bilo koju društvenu interakciju kao pušač, bilo da ste sa prijateljima ili sa porodicom šta vidite?
  • "Da li je u boji ili crno-bijela?
  • Da li je blizu ili daleko? Da li je zumirana ili zamagljena?
  • Da li je normalno svijetla, previše svijetla ili tamna?
  • Da li je uokvirena kao TV ili je panorama?
Sada vizualizirajte isti scenario ponovo, ovoga puta kao nepušač. Ako je boja nestala iz vašeg imaginarnog svijeta onda samo trebate da se skoncentrišete i ponovo je obojite, učinite je oštrom, svijetlom i panoramičnom. Zamijenite ona negativna osjećanja, osjećanja nesigurnosti sa samopouzdanjem i srećom. Ovaj jednostavan proces ponovo podešava vaš um.

Tako da sa pravim pristupom prema prestajanju sa pušenjem možete postati samouvjereni i oslobođeni od pušenja.

Napomena: ako se ova tehnika primjeni na pravi način postoji velika mogućnost uspjeha, ali je mogućnost veća ako vam to uradi NLP praktičar.